Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Κατσικογιόγκα: Η νέα τρέλα είναι γιόγκα με την γίδα στην πλάτη


Η goat yoga είναι η καινούργια τάση στις ΗΠΑ – Σε διάφορα μέρη της Αμερικής διοργανώνονται συνεδρίες άσκησης με κατσίκια να κυκλοφορούν γύρω και πάνω στους συμμετέχοντες. Η… σωματική επαφή με τα ζώα θεωρείται ευεργετική για την υγεία και την ευεξία.

«Απολαύστε την συναναστροφή με αξιολάτρευτα κατσίκια ενώ ταυτόχρονα θα συμμετέχετε σε μια ωριαία συνεδρία γιόγκα, υπό την καθοδήγηση ενός πιστοποποιημένου δασκάλου γιόγκα. Κατάλληλο για ασκούμενους κάθε επιπέδου. Τα κατσικάκια μας είναι της ποικιλίας των Νιγηριανών Νάνων. Θα κάνουν την καρδιά σας να ανοίξει, το χαμόγελό σας να απλωθεί από άκρη σε άκρη σε όλο σας το πρόσωπο. Τα κατσίκια θα κάνουν τις διατάσεις σας πιο βαθείς και θα σας ενδυναμώσουν ως τον πυρήνα της ύπαρξής σας. Αυτά θα συμβούν καθώς τα κατσίκια θα κυκλοφορούν στην τάξη και θα αλληλεπιδρούν με τον καθέναν από τους συμμετέχοντες στη συνεδρία».

Αυτά τα εισαγωγικά αναγράφονται στην πρόσκληση που απευθύνει ο διοργανωτής του «goat yoga», εν προκειμένω σε έναν χώρο στο Γκλεντέιλ της Καλιφόρνιας. Στο πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνεται γνωριμία με τα ζώα, ένα τέταρτο της ώρας προ της έναρξης, μία ώρα γιόγκα με τα κατσίκια να χοροπηδούν γύρω και πάνω στους ασκούμενους, ενώ έχει προβλεφθεί και μισή ώρα μετά το πέρας της συνεδρίας για σέλφι και λοιπές αναμνηστικές φωτογραφίες με τα νιγηριανά κατσίκια.



Σε όσους ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν τη μοναδική, θεραπευτική, αναζωογονητική κ.λπ μαγεία της κατσικο-γιόγκα, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να φορούν κάποιου είδους μπλουζάκι ώστε να μην υπάρξει ενόχληση από τις οπλές των συμπαθέστατων ζωακίων. Επίσης συστήνεται να έχει ο καθένας το δικό του γιόγκα ματ, δηλαδή το στρωματάκι για τις ασκήσεις εδάφους, το οποίο όμως θα πρέπει να είναι πλενόμενο.

Διότι, όπως γνωρίζουν οι πιο έμπειροι στην κατσικο-γιόγκα, τα ζώα δεν ζητούν την άδεια κανενός για τις φυσικές τους ανάγκες. Κάνουν ό,τι προστάζει η φύση, όποτε και όπου τους έρθει. Κι αν κάποιος δυσανασχετίσει επειδή δέχτηκε κάτι από τα απεκρίμματα των αφρικανικών κατσικιών, υγρά ή στερεά, ενημερώνεται από τον γιόγκι-μάστερ ότι θα πρέπει να νιώθει τυχερός που έλαχε σε αυτόν ή αυτήν να δεχτεί, ιδιαίτερα τα περίφημα για την καλλιτεχνική τους αρτιότητα υποπροϊόντα του πεπτικού συστήματος των ζώων.



Γατιά, σκυλιά και… doga

Η κατσικο-γιόγκα εντάσσεται στη γενικότερη προσέγγιση της γυμναστικής αυτού του τύπου, η οποία προβλέπει σαν οργανικό συστατικό της την εμπλοκή ζώων. Γι’ αυτό και στο διαδίκτυο αφθονούν οι αναφορές -και τα φωτογραφικά πειστήρια- ανθρώπων που κάνουν γιόγκα μαζί με διάφορα κατοικίδια, όπως σκυλιά (στο πλαίσιο της λεγόμενης «doga», από το dog+yoga), γάτες, πουλιά, φίδια, πάντα κ.λπ.

Συναφώς εξηγείται πάντως ότι «ένα ζώο θεραπείας δεν έχει καμία σχέση με ένα ζώο εργασίας ή υποστήριξης για άτομα με κινητικές δυσκολίες. Έρευνες καταδεικνύουν ότι η αλληλεπίδραση με ζώα θεραπείας μπορούν να επιδράσουν θετικά στην έκκριση διαφόρων νευρομεταβιβαστών στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Τα επίπεδα οξυτοκίνης, η οποία συνδέεται με τους δεσμούς αγάπης, τα επίπεδα ντοπαμίνης (εμπλέκεται στο σύστημα κινητροδότησης-ανταμοιβής) ανεβαίνουν. Αντιθέτως, η κορτιζόλη (ορμόνη σχετική με το στρες) μειώνεται».

Σύμφωνα με έναν θερμό υποστηρικτή της κατσικο-γιόγκας, το να γυμνάζεσαι κυριολεκτικά «με τη γίδα στην πλάτη» είναι ευεργετικό για την υγεία και την ευεξία: «Οι κατσίκες μού προσφέρουν μια πολύ ευχάριστη περίσπαση της προσοχής μου από την καθημερινότητα. Με βοηθούν να ξεχάσω διάφορους πόνους και δεν με αφήνουν να πέσω σε κατάθλιψη». Οι δε κατσίκες από τη Νιγηρία μοιάζουν προορισμένες να κάνουν γιόγκα, καθώς είναι ιδιαίτερα φιλικές και επικοινωνιακές.




[protothema.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.