Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Λιχαδονήσια, ο "παράδεισος" δίπλα στην Εύβοια


Ποτέ άλλοτε ένας παράδεισος δεν ήταν τόσο κοντά, αφού δεν χρειάζεται να πάρετε τρένα, πλοία και αεροπλάνα για να τον προσεγγίσετε, παρά μόνο το αυτοκίνητό σας. Ο λόγος για τα Λιχαδονήσια, που βρίσκονται μια ανάσα από τη Λιχάδα της Βόρειας Εύβοιας και απέναντι από τα Καμένα Βούρλα. Τα κατάφυτα νησάκια, με το απέραντο γαλάζιο, είναι το πολύτιμο μυστικό της περιοχής…

To σύμπλεγμα των επτά νησιών είναι δημιούργημα ηφαιστειώδους ενέργειας, που τοποθετείται στο 426 πΧ και αποτελεί έναν ενιαίο ηφαιστειακό σχηματισμό. Αποτελούνται από τη Μονολιά τη Μεγάλη Στρογγυλή, τη Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, τη Βαγιά, το Βορήα, το Λιμάνι, καθώς και από άλλους μικρούς σκοπέλους και μύρμηκες, που λέγονται Ποντικονήσια. Το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος λέγεται Μανολιά, είναι κατάφυτο και εκεί βρίσκεται η παραλία μας με τα τιρκουάζ νερά και το καλά οργανωμένο beach bar.

Δεν θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε το ναυάγιο στα δυτικά του νησιού, το οποίο βρίσκεται μέσα σε μία σειρά από ξέρες και γίνεται αντιληπτό χωρίς καταδυτικό εξοπλισμό, καθώς είναι προσαραγμένο μόλις στα 6 μέτρα.




Στην Στρογγυλή δεσπόζει ο Φάρος, ενώ γύρω του βρίσκονται σκορπισμένα ερείπια της Ιεράς Μονής του 12ου αι. μ. Χ, που μόνασε ο Όσιος Γρηγόριος ο Μυροβλήτης. Οι τόσο όμορφες, γεμάτες ζωή ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας έχουνε στιγματίσει και την περιοχή, λέγοντας ότι τα Λιχαδονήσια οφείλουν το όνομά τους στον υπηρέτη του Ηρακλή, Λίχα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η σύζυγος του Ηρακλή, Διηάνειρα, νομίζοντας ότι είναι απατημένη, του έστειλε με τον Λίχα έναν δηλητηριασμένο χιτώνα. Τη στιγμή που ο Ηρακλής τον φόρεσε και άρχισε να υποφέρει από τους πόνους, άρπαξε τον Λίχα και τον εκσφεντόνισε προς τη θάλασσα. Τα μέλη του έπεσαν γύρω από το ακρωτήρι Κήναιο, όπου ο Ποσειδώνας τα μεταμόρφωσε σε μικρά νησάκια, γνωστά σήμερα ως Λιχαδονήσια.



Γνωστά ως «Σεϋχέλλες της Εύβοιας», τα Λιχαδονήσια είναι ένας καλά κρυμμένος παράδεισος με τυρκουάζ νερά και ξανθιά άμμο.

Πώς θα πάτε

 
Είτε από τον Άγιο Γεώργιο είτε από τα Καμένα Βούρλα. Ο Άγιος Γεώργιος είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της Εύβοιας. Σε απόσταση 4 χλμ. από τα Λιχαδονήσια και εύκολη πρόσβαση σε περιοχές και αξιοθέατα της Εύβοιας, αποτελούν ιδανική βάση διαμονής καθώς σας προσφέρουν πολλές επιλογές για διασκέδαση και ποικίλες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των διακοπών σας. Στον γραφικό και πανέμορφο Άγιο Γεώργιο υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια που λειτουργούν ως ορμητήριο προς τα Λιχαδονήσια.



Από την άλλη, τα Καμένα Βούρλα βρίσκονται σε απόσταση 3 χλμ. από τα Λιχαδονήσια, ενώ είναι και πολύ εύκολα προσβάσιμα από και προς κάθε κατεύθυνση μέσω του οδικού άξονα. Ας μην ξεχνάμε πως είναι ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας και ίσως το πιο γνωστό μέρος ιαματικών θεραπειών, αφού τα ραδιούχα νερά του είναι μοναδικά σε όλη τη χώρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.