Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Η Fitch «στραγγαλίζει» την Τουρκία: Υποβάθμισε 24 τράπεζες


«Βόμβα» στα όνειρα του Ερντογάν για σταδιακή ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας έριξε ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Rating, η οποία «πετσόκοψε» το αξιόχρεο σχεδόν ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.
Συγκεκριμένα, η Fitch υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα για 24 τουρκικές τράπεζες προχώρησε, προχωρώντας, μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις σε περικοπή του ακόμη και κατά δύο βαθμίδες.
Η σχετική έκθεση της Fitch αναφέρει ότι οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθεροί κατά τα προηγούμενα τρίμηνα, με το μέσο ποσοστό επί των ακαθάριστων δανείων να διαμορφώνεται στο 3%, στα τέλη του πρώτου εξαμήνου 2018, με συνολική κάλυψη αποθεματικών 122%.
Η Fitch αναμένει η κερδοφορία του κλάδου θα εξασθενίσει μετρίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 αλλά και το 2019, εξαιτίας του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης. Ο μέσος δείκτης Core Tier 1 (CET1) διαμορφώθηκε στο 15,9% στα τέλη Μαΐου 2018, επισημαίνεται, από 16,9% στο τέλος του 2017.
Ο δείκτης δανείων/καταθέσεων για τον κλάδο έφθασε το 127% στο τέλος του περασμένου μήνα, ενώ το εξωτερικό χρέος των τραπεζών ανερχόταν σε 186 δισ. δολάρια, στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2018, εκ των οποίων τα 103 δισ. δολάρια λήγουν εντός 12 μηνών.

http://www.topontiki.gr/article/282615/i-fitch-straggalizei-tin-toyrkia-ypovathmise-24-trapezes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.