Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Πόσα φλιτζάνια καφέ την ημέρα προλαμβάνουν διαβήτη, καρδιακά, άνοια και καρκίνους;


Έρευνα που βασίστηκε σε 200 προηγούμενες μελέτες παγκοσμίως αναφέρει ότι οι λάτρεις του καφέ είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, άνοια και κάποιους καρκίνους.

Οι άνθρωποι που πίνουν 3 με 4 κούπες καφέ καθημερινά είναι πιο πιθανό να έχουν οφέλη για την υγεία τους παρά προβλήματα, με λιγότερες πιθανότητες να πάθουν πρόωρο θάνατο και καρδιακές παθήσεις, σε σχέση με αυτούς που απέχουν από τον καφέ, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Η έρευνα, η οποία αντιπαρέβαλε στοιχεία από περισσότερες από 200 προηγούμενες μελέτες, αποκάλυψε επίσης ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, ηπατικής νόσου, άνοιας και κάποιους καρκίνους.

Τρεις με τέσσερις κούπες καφέ την ημέρα φαίνεται να προσφέρουν το μεγαλύτερο όφελος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, με εξαίρεση τις εγκυμονούσες γυναίκες ή αυτές που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρουν από κατάγματα.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τελικά ο καφές σε ξυπνάει; Ίσως όχι!

Ο καφές αποτελεί ένα από τα ποτά που καταναλώνονται περισσότερο συχνά σε όλο τον κόσμο. Προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τα οφέλη του για την υγεία μας, η Robin Poole, ειδικός στη δημόσια υγεία στο Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, ηγήθηκε μίας ομάδας έρευνας σε μία “ανασκόπηση ομπρέλα” από 201 μελέτες βασιζόμενες σε παρατηρησιακή έρευνα και 17 μελέτες βασιζόμενες σε κλινικές δοκιμές σε πολλές χώρες.

Οι “ανασκοπήσεις ομπρέλα” συνθέτουν προηγούμενες συγκεντρωτικές αναλύσεις για να δώσουν μια σαφέστερη περίληψη της ποικίλης έρευνας σε ένα συγκεκριμένο θέμα.

Η κατανάλωση καφέ φαίνεται ασφαλής μέσα σε συνηθισμένα μοτίβα κατανάλωσης, κατέληξε η ομάδα της Poole στην έρευνά της, η οποία δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ.

Η κατανάλωση καφέ συνδέθηκε σταθερά με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και από καρδιακές παθήσεις. Η μεγαλύτερη μείωση του σχετικού κινδύνου πρόωρου θανάτου παρατηρήθηκε σε ανθρώπους που κατανάλωναν 3 κούπες καφέ την ημέρα, σε σύγκριση με αυτούς που δεν έπιναν καφέ.

Η κατανάλωση περισσοτέρων από τριών καφέδων την ημέρα δεν ήταν κάτι κακό, αλλά οι θετικές επιδράσεις ήταν λιγότερο έντονες.

Ο καφές, επίσης, συνδέθηκε με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλών ειδών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του προστάτη, του ενδομητρίου, του δέρματος και του καρκίνου του ήπατος, αλλά και του διαβήτη τύπου 2, χολόλιθων και της ουρικής αρθρίτιδας, σύμφωνα με τους ερευνητές. Το μεγαλύτερο όφελος παρατηρήθηκε σε παθήσεις του συκωτιού, όπως η κίρρωση του ήπατος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.