Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Κουπόνι επιδότησης για γρήγορο ίντερνετ με οπτικές ίνες


Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα

Οι οπτικές ίνες και οι αυτοκινητόδρομοι είναι οι μεγαλύτερες επενδύσεις των τελευταίων ετών που εξασφαλίζουν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ανάπτυξη και την κοινωνία, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς λίγο πριν ενεργοποιήσει την πρώτη σύνδεση με το υπερσύγχρονο δίκτυο του ΟΤΕ, μέσω του οποίου το Internet υψηλών ταχυτήτων θα φτάνει ώς το σπίτι.

Το πρόγραμμα Fiber to the Home (FTTH), που υλοποιείται και από τους τρεις τηλεφωνικούς παρόχους, προβλέπεται να εξασφαλίσει γρήγορο Internet στο 50% των ελληνικών νοικοκυριών ώς το 2025, όπως καθορίζουν οι στόχοι της ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ατζέντας.

Οι επενδύσεις σε αυτόν τον νευραλγικό τομέα προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία, με συμβολή του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Η αρχή, από την πλευρά του ΟΤΕ, έγινε από το Παλαιό Φάληρο και ώς το τέλος του χρόνου θα ακολουθήσουν άλλες έξι περιοχές στα πολεοδομικά συγκροτήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το επόμενο βήμα γίνεται από την πλευρά του υπουργείου που υλοποιεί πρόγραμμα με κουπόνια επιδότησης σε όσους θέλουν να αποκτήσουν σύνδεση με ταχύτητες 100 και 200 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης έως τα Gbps.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στον ιστότοπο www.sfbb.gr. Οι διαθέσιμοι πόροι φτάνουν τα 700 εκατ. ευρώ και ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι αν υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση.

«Η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται το δίκτυο οπτικών ινών αποτελεί πρότυπο συντονισμού δυνάμεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του ιδιωτικού τομέα και της κυβέρνησης», τόνισε ο Νίκος Παππάς και πρόσθεσε: «Είναι ένα παράδειγμα ισχυρής δημόσιας παρέμβασης, η οποία φιλοδοξούσε από την πρώτη στιγμή να πολλαπλασιάσει τις ιδιωτικές επενδύσεις. Δείχνει παράλληλα πως ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να αναζητά τα συμφέροντά του μέσα στο γενικό συμφέρον της κοινωνίας και όχι σε βάρος αυτής».

«Σήμερα αποδεικνύουμε ότι είμαστε συνεπείς σε όσα λέμε», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, ο οποίος υπενθύμισε ότι αναπόσπαστο μέρος των τεχνολογικών σχεδίων του ομίλου είναι να φτάσει η οπτική ίνα ώς το σπίτι.

Την τελευταία εξαετία διατέθηκαν πάνω από δύο δισ. ευρώ για την ανάπτυξη ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών με συνολικό μήκος 43.000 χλμ. μέσω των οποίων έχουν ευρυζωνικές υπηρεσίες πάνω από τρία εκατ. νοικοκυριά.

Με χρονικό ορίζοντα το 2022, ο ΟΤΕ θα επενδύσει άλλα δύο δισ. ευρώ για να φέρει τη νέα τεχνολογία σε επιπλέον ένα εκατομμύριο νοικοκυριά. «Δεν έχει κανένα νόημα να υλοποιούμε επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ αν δεν υπάρχει ζήτηση γι' αυτές τις υπηρεσίες», επισήμανε ο επικεφαλής του ΟΤΕ, αλλά εκτίμησε ότι το πρόγραμμα επιδότησης του υπουργείου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Καθοριστική είναι η συμβολή των δήμων. «Είχαμε αντιρρήσεις, γιατί φοβηθήκαμε ότι θα αναστατωθεί η πόλη μας», τόνισε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, ο οποίος ενημέρωσε ότι ο ΟΤΕ τοποθέτησε δίκτυο οπτικών ινών συνολικού μήκους 9.000 μέτρων μέσα σε δυόμισι μήνες.

http://www.efsyn.gr/arthro/koyponi-epidotisis-gia-grigoro-internet-me-optikes-ines
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.