Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Εξτρα χρυσά... μεροκάματα

Ο ακροδεξιός, Γερμανός Μarcus Pretzell (AfD) δηλώνει 134.000 ευρώ από τις εκτός Ευρωκοινοβουλίου δουλειές του και ο Jean-Luc Schaffhauser, ευρωβουλευτής του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, κερδίζει 20.000 επιπλέον τον μήνα από εταιρεία στο Ντουμπάι

Συντάκτης: Μπάμπης Μιχάλης
Εντονο προβληματισμό εγείρουν τα υψηλά πρόσθετα εισοδήματα που απολαμβάνουν αρκετοί ευρωβουλευτές από άλλες παράλληλες δραστηριότητες που ασκούν στη διάρκεια της θητείας τους.

Οπως αποκαλύπτει με πρόσφατη μελέτη της η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, αρκετοί ευρωβουλευτές -ειδικά της ακροδεξιάς πτέρυγας του Κοινοβουλίου- εκμεταλλεύτηκαν την είσοδό τους στην Ευρωβουλή προκειμένου να αβγατίσουν το εισόδημά τους μέσω άλλων δραστηριοτήτων.

Η παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα δεν είναι αναγκαία μεμπτή ούτε υποκρύπτει διαπλοκή και σύγκρουση συμφερόντων. «Οταν όμως τα έσοδα από αυτήν είναι πολύ υψηλά, όταν οι εργοδότες των ευρωβουλευτών είναι λομπίστες και οργανωμένα συμφέροντα ή όταν η παράλληλη δραστηριότητα ξεκινά με την έναρξη κοινοβουλευτικής θητείας», τότε υπάρχει θέμα. Οι ευρωβουλευτές αμείβονται κανονικά από το Ευρωκοινοβούλιο με 8.484 ευρώ τον μήνα. Το ποσό αυτό μπορεί να φτάσει ώς τα 12.000 με 14.000 ευρώ καθαρά αν συμπεριληφθούν δαπάνες για τις οποίες δεν είναι αναγκαία η εμφάνιση παραστατικών.

Ωστόσο αρκετοί ευρωβουλευτές απολαμβάνουν πολύ περισσότερα -πολλαπλάσια για την ακρίβεια- χάρη στις άλλες, παράλληλες με το βουλευτιλίκι, ενασχολήσεις τους. Συνολικά οι ευρωβουλευτές του σημερινού Ευρωκοινοβουλίου δηλώνουν 1.366 διαφορετικές παράλληλες δραστηριότητες, ενώ ένας στους τρεις ασκεί κάποια ή κάποιες εξ αυτών.

Η πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου που εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό βουλευτών με παράλληλες δραστηριότητες είναι μακράν η ακροδεξιά Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF). Ούτε λίγο ούτε πολύ, το 54% των μελών αυτής της πολιτικής ομάδας διατηρεί παράλληλες δραστηριότητες.

Στις τάξεις τους υπάρχουν εξέχουσες φιγούρες της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς, όπως ο Γερμανός Μarcus Pretzell που μπήκε στο Ευρωκοινοβούλιο με την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αλλά στη συνέχεια αποχώρησε. Ο Pretzell -που πριν από μερικά χρόνια κατηγορούσε τους βουλευτές των άλλων κομμάτων για προσωπικό πλουτισμό- δηλώνει σήμερα ετήσιες απολαβές 134.000 ευρώ από τις εκτός Ευρωκοινοβουλίου δουλειές του!

Ανάλογα προσοδοφόρες είναι όμως και οι παράλληλες δραστηριότητες των ευρωβουλευτών του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου: Ο Jean-Luc Schaffhauser κερδίζει έτσι 20.000 ευρώ επιπλέον τον μήνα ως σύμβουλος εταιρείας που εδρεύει στο Ντουμπάι, ο Bernard Monot κερδίζει 5.000-10.000 ευρώ τον μήνα ως ειδικός επί οικονομικών και χρηματοπιστωτικών, ο Gilles Lebreton, που πριν εκλεγεί δήλωνε ότι δεν είχε έσοδα από άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, σήμερα δηλώνει έσοδα 60.000 ευρώ ετησίως από αυτές. Ας σημειωθεί ότι από τους 49 ευρωβουλευτές που ξεκίνησαν νέες δραστηριότητες με την είσοδό τους στην Ευρωβουλή, τρεις έχουν σήμερα ετήσιες απολαβές μεγαλύτερες των 100.000 ευρώ από αυτές.

Επικερδείς παράλληλες δραστηριότητες δεν έχει όμως μόνο η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά αλλά και το 37% των ευρωβουλευτών της Κεντροδεξιάς (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) όπως και το 36% των μελών της EFDD όπου πρωτοστατεί ο γνωστός Βρετανός ευρωσκεπτικιστής Νάιτζελ Φάρατζ.

Οι πλέον εκπληκτικές περιπτώσεις παράλληλων δραστηριοτήτων -και πρόσθετων εισοδημάτων- πάντως είναι αυτές του Ιταλού Renato Soru και του Λιθουανού Antanas Guoga. O πρώτος πριν εκλεγεί ήταν διευθύνων σύμβουλος της τηλεπικοινωνιακής Tiscali. Μετά την εκλογή του παραιτήθηκε από τη θέση αλλά ως απλός σύμβουλος της εταιρείας διατηρεί τις μηνιαίες απολαβές -ύψους 30.000 ευρώ- που ελάμβανε ως επικεφαλής!

Ο δεύτερος, που μεταξύ πολλών άλλων είναι και παίκτης του πόκερ, αποτελεί… ιστορία. Δηλώνει μηνιαίο εισόδημα 200.000 ευρώ που τα βγάζει μυστηριωδώς από την ενασχόλησή του με τα… κρυπτονομίσματα. Ο Λιθουανός -που ως ευρωβουλευτής απασχολούσε κάποια στιγμή... 27 βοηθούς- είναι ακόμη μέλος ενός εντυπωσιακού αριθμού διοικητικών συμβουλίων διαφόρων εταιρειών κυρίως ηλεκτρονικού τζόγου αλλά και αθλητικών ειδών και άλλων δραστηριοτήτων. Μία εξ αυτών, στην οποία ο Guoga διατελεί μέλος του Δ.Σ., έχει την επωνυμία Grand Cannabis International!

Το ερώτημα που προκύπτει, εύλογο: Η Επιτροπή Δεοντολογίας του Ευρωκοινοβουλίου πού είναι;

http://www.efsyn.gr/arthro/extra-hrysa-merokamata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.