Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Facebook: Πώς θα καταλάβετε αν έχει παραβιαστεί ο λογαριασμός σας


Το τελευταίο διάστημα, ιδίως μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, όπου μέσω του Facebook συγκέντρωσε τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων ψηφοφόρων, η συζήτηση για την προστασία των δεδομένων μας στα social media έχει αυξηθεί δραματικά.
Το ίδιο το Facebook έχει δηλώσει ότι θα δώσει στους χρήστες του μεγαλύτερο έλεγχο σχετικά με ποια δεδομένα τους θα μπορεί να επεξεργάζεται και πού θα μπορεί να τα διαμοιράζει.

Ωστόσο, πλέον οι ηλεκτρονικοί απατεώνες, γνωρίζοντας ότι οι χρήστες των social media κατά λάθος ή και χωρίς να το πάρουν είδηση, μοιράζονται πολλά στοιχεία τους εκεί, τα στοχεύουν και συχνά τα χακάρουν, ελπίζοντας να βρουν πολύτιμα προσωπικά δεδομένα.

Πώς όμως θα καταλάβετε αν κάποιος σας έχει χακάρει τον λογαριασμό στο Facebook;

Σύμφωνα με τους ειδικούς ασφαλείας αυτά είναι τα βασικά συμπτώματα:

-Περίεργη δραστηριότητα: αν λαμβάνετε ή σας ενημερώνουν ότι στέλνετε περίεργα μηνύματα σε επαφές σας, τότε έχετε χακαριστεί.

-Αλλαγές στο λογαριασμό: σημάδι ότι σας έχουν χακάρει τον λογαρισμό είναι και αλλαγές στα προσωπικά σας στοιχεία (όνομα, ημερομηνία γέννησης, κλπ)

-Κίνηση όταν είστε offline: αν ο λογαριασμός σας «κινείται» (π.χ. ανεβαίνουν ποστ) όταν δεν είστε συνδεδεμένοι, τότε καλό είναι να δείτε τι συμβαίνει.

Επίσης, οι ειδικοί της κυβερνοασφάλειας προειδοποιούν να μην ανοίξετε ποτέ τα παρακάτω μηνύματα στο λογαριασμό σας:

-Από τράπεζα που σας ζητά στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών ή ΡΙΝ χωρίς κανένα λόγο.

-Αν δείτε λινκ από e-mail ή λογαριασμό που δεν τον γνωρίζεται, μην το πατήσετε.

-Αν κάποιος φορέας σας ζητήσει μέσω Facebook ή e-mail προσωπικά δεδομένα, μην τα δώσετε πριν επικοινωνήσετε μαζί του.

Πηγή: aftodioikisi

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.