Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

7η γιορτή Κρητικής Διατροφής: Ποιότητα - Ταυτότητα - Ανταγωνιστικότητα


Το τρίπτυχο "Ποιότητα / Ταυτότητα /Ανταγωνιστικότητα", είναι το σύνθημα στην Κρήτη που μπορεί να ενώσει ώστε να επιτευχθεί η περαιτέρω ανάδειξη του πρωτογενή τομέα του νησιού, του Πολιτισμού, της Κρητικής κουζίνας και η εξωστρέφεια των πιστοποιημένων Κρητικών προϊόντων.
Χιλιάδες επισκεπτών και τουρίστες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την 7η γιορτή Κρητικής Διατροφής, που μέχρι και τις 7 Ιουλίου θα φιλοξενεί και θα καλοδέχεται το ενδιαφέρον τόσο των παραγωγών για νέες αγορές, όσο και των επισκεπτών για τη γνωριμία τους με τα τοπικά της Κρήτης προϊόντα.

«Όλοι ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε πολλά", ανέφεραν οι επίσημοι που παραβρέθηκαν στα εγκαίνια της μεγάλης -όπως τη χαρακτηρίζουν- γιορτής του Πολιτισμού που έγιναν χθες το βράδυ με στόχο να αναδειχθεί η σημαντικότητα του ρόλου της γιορτής Κρητικής διατροφής, μεταξύ άλλων και στην ανάγκη στήριξης των Κρητικών προϊόντων, την προώθηση τους στις Ελληνικές και ξένες αγορές, στην διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό.

Στο πλαίσιο της γιορτής οι δράσεις της οποίας για 7η η συνεχή χρονιά γίνονται στους χώρους του Δημοτικού Κήπου στο κέντρο του Ρεθύμνου, ανακοινώθηκε ότι η πόλη του Ρεθύμνου είναι ευρωπαϊκή πόλη κρασιού 2018 στο πλαίσιο του δικτύου Recevin που είναι το ευρωπαϊκό δίκτυο κρασιού.

Στηρίζουμε τέτοιες ενέργειες για την προώθηση τοπικών προϊόντων σε συνδυασμό με την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος δήλωσε για την γιορτή ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης τονίζοντας πως: «Ο συνδυασμός αυτός, δίνει μια πρωτοπορία στην Κρήτη για εξωστρέφεια τόσο σε υπηρεσίες όσο και στα προϊόντα».

Για μία εβδομάδα, παραγωγοί εκλεκτών τοπικών προϊόντων από όλο το νησί αλλά και τεχνίτες της λαϊκής παράδοσης, παρουσιάζουν κάθε λογής προϊόντα, απ' τον ανεκτίμητο πλούτο της Κρητικής γης και της ντόπιας παράδοσης.

Συνταγές από Κρητικές μαγείρισσες, μαθήματα μαγειρικής, ο Κρητικός αμπελώνας, το κρασί, ενότητα για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και ένα άκρως διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, συνθέτουν το καθημερινό πρόγραμμα της Γιορτής.

Μουσική, χοροί, δρώμενα για μικρούς και μεγάλους θα ολοκληρώνουν κάθε βράδυ μια ξεχωριστή εμπειρία, σύμφωνα με τους διοργανωτές που χαρακτηρίζουν τη Γιορτή Κρητικής Διατροφής ως: «Μια κιβωτός συλλογής όλων εκείνων των στοιχείων που συνθέτουν την αυθεντικότητα και την μοναδικότητα της Κρήτης. Και σε αυτή την κιβωτό συμμετέχουν κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι παραγωγοί, επιχειρήσεις παραδοσιακών εδεσμάτων, τροφίμων, Λαϊκής παράδοσης και πολλών προϊόντων της κρητικής γης.

 
Το φημισμένο κρητικό λάδι και μέλι, το τυρί, το ρόδι, το φραγκόσυκο, τα σαλιγκάρια, τα παραδοσιακά καλλυντικά, χειροτεχνήματα λαϊκής τέχνης και πολλά ακόμη που παρουσιάζονται καθημερινά στους επισκέπτες, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να τα γευτούν και να μάθουν τον τρόπο παρασκευής τους… Ντόπιοι και επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου αφού απολαύσετε τα δώρα της Κρητικής γης, γνωρίσετε τους ανθρώπους της, φεύγοντας, να κρατήσετε στις καρδιές σας και να μεταφέρετε όπου μπορείτε την ομορφιά και την αξία της».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.